BLOG
- 13.5.2020
Νέα παιδική χαρά ολοκληρώθηκε από την εταιρεία μας στο Δήμο Ιλίου
Η εταιρεία μας αναδιαμόρφωσε και κατασκεύασε εξολοκλήρου την παιδική χαρά στο δήμο Ιλίου. Η Κατασκευή πραγματοποιήθηκε βάση όλων των αυστηρών προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος και περιελάμβανε την περίφραξη του χώρου, τον ηλεκτροφωτισμό, τα δάπεδα ασφαλείας, τα καθίσματα, τα όργανα παιδικής χαράς καθώς επίσης και την αναδιαμόρφωση του συνολικού χώρου της παιδικής χαράς.
- 11.5.2020
ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες δημιουργίας φυτεμένου δώματος στην ταράτσα του 4ου Δημοτικού σχολείου της Δ.Κ. Μενεμένης της οδού Ν. Κυριακίδη, ανακοίνωσε ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
- 11.5.2020
ΕπιΜένουμε Ανθοκομική Επιτροπές
Συγκροτήθηκαν οι τρεις επιτροπές οι οποίες και θα αποφασίσουν για τις καλύτερες συμμετοχές στους τρεις διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα μας. Οι διαγωνισμοί έχουν ως σκοπό να κρατήσουν ζωντανό τον θεσμό της Ανθοκομικής, η οποία φέτος όπως και τόσες άλλες διοργανώσεις χτυπήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Αρκετές οι συμμετοχές μέχρι τώρα, περιμένουμε όμως και άλλες μέχρι τις 20 Μαΐου, δίνοντας παράταση στην αρχική ημερομηνία.
- 05.3.2020
Ήρθε η άνοιξη, ήρθαν και οι κάμπιες από τα πεύκα…
Η Κάμπια του πεύκου είναι ένα συγκεκριμένο λεπιδόπτερο των ευρωπαϊκών δασών των κωνοφόρων, που θεωρείται συχνά σαν παράσιτο ανεξάρτητα από τον πληθυσμό ή την επίδρασή του στο περιβάλλον. Είναι ένα σοβαρό επιζήμιο έντομο και από αυτό το είδος παράγονται σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το είδος αυτού του εντόμου συνυπάρχει με τα δάση των πεύκων μας πολύ πριν εμφανιστεί το πρώτο ανθρώπινο είδος. Θεωρούμε όμως ότι η ανεξέλεγκτη εμφάνιση αυτού του οργανισμού σε μεγάλους πληθυσμούς θα παράγει αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργική ή δασική παραγωγή, δηλαδή σημαντική οικονομική ζημία. Αυτή η ξαφνική εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών συνήθως προέρχεται από προηγούμενες μετατροπές στο περιβάλλον, είτε Ανθρώπινης προέλευσης, όπως η μείωση της βιοποικιλότητας (δημιουργία μονοκαλλιεργειών, καταστροφή ενδιαιτημάτων, αλλοίωση της τροφικής αλυσίδας με φυτοφάρμακα που εξαλείφουν αρπακτικά...) ή της φυσικής προέλευσης ως κλιματολογικούς παράγοντες (θερμότητα, βροχή...).
- 18.10.2019
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟ
Αυτή η μεθοδολογία καθορίζει τις αρχές που πρέπει να ακολουθούνται κατά την εργασία κοντά σε δέντρα. Κάθε παραμένων δέντρο που παρεμβαίνει ή επηρεάζεται από την κατασκευή ενός έργου θα βρίσκεται στο σχέδιο (τοπογραφικό) και θα πρέπει να έχει καθοριστεί το μέγεθος και το είδος. Επιπλέον, θα προσδιοριστεί η Κρίσιμη Ζώνη Ρίζας ΚΖΡ για κάθε ανάλογο δέντρο ή συστάδα δέντρων. Πρέπει να προστατευθεί οπωσδήποτε η περιοχή ρίζας, οι Κλάδοι και ο Κορμός του δέντρου
- 13.9.2019
Παυλόβνια = «Χρυσός»
- 19.4.2019
ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
Nα αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης της υδροβιας βλάστησης. Τις προηγούμενες ημέρες σε τουλάχιστο δύο ρέματα (ρ. Αγίου Στεφάνου στην Σωκράτους και ρ. Σταμάτας από την πλατεία έως την οδό Παπανικολή παράλληλα στην Μεγάλου Αλεξάνδρου) στον Δήμο Διονύσου έγινε "καθαρισμός" της κοίτης από τα καλάμια και την υδρόβια βλάστηση. Η λέξη "καθαρισμός" τοποθετείται σε εισαγωγικά γιατί αφορά περισσότερο σε καταστροφή παρά σε καθαρισμό. Δεν ξέρουμε ποια Υπηρεσία προέβη στον "καθαρισμό", πιθανότατα η Περιφέρεια λόγω αρμοδιότητας.
- 15.4.2019
Η καρατόμηση των δέντρων είναι έγκλημα κατά της φύσης
Η καρατόμηση των δέντρων είναι η αφαίρεση των άκρων και / ή των κλάδων σε ένα αυθαίρετο μήκος, αφήνοντας κοτσάνια. Καταγγέλλεται από την Tree Care Industry της Αμερικής, τη Διεθνή Εταιρεία Δενδροκομίας και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις φροντίδας δέντρων.
- 30.3.2019
Tο δέντρο
Πριν από λίγες ημέρες, στις 21 Μαρτίου, ήταν η παγκόσμια ημέρα Δασών. Η ημέρα που αφορά τη ζωή στον πλανήτη, αλλά η ημέρα αυτή πέρασε στα ψιλά, παρόλο που έπρεπε να ήταν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για το θέμα αυτό και τον εορτασμό ασχολήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, οι Δασικές Υπηρεσίες, το ΓΕΩΤΕΕ και κάποιοι συναφείς φορείς. Δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψη μου,για το αν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις από τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την ημέρα αυτή. Ενδεικτικά για το μέγεθος και την κρισιμότητα του θέματος αναφέρω την αφίσα της πόλης του Τορόντο στον Καναδά.
- 19.3.2019
Ελληνική τεχνική προδιαγραφή για την στεγανοποίηση δωμάτων
Η παρούσα Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή (ΕΤΕΠ) εντάσσεται στην ενότητα των τεχνικών κειμένων που είχαν αρχικά προετοιμασθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΙΟΚ και στην συνέχεια επεξεργάσθηκε ο ΕΛΟΤ προκειμένου να εφαρμόζονται στην κατασκευή των δημοσίων τεχνικών έργων στην χώρα, με σκοπό την παραγωγή έργων άρτιων και ικανών να ανταποκριθούν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες που υπέδειξαν την κατασκευή τους και να αποβούν επωφελή για το κοινωνικό σύνολο. Ο ΕΛΟΤ ανέλαβε την υποχρέωση να επεξεργασθεί και να επικαιροποιήσει σύμφωνα με τα ισχύοντα Ευρωπαϊκά Πρότυπα και Κανονισμούς, ομάδα των ΕΤΕΠ, ως Εκδοση 2η αυτών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Κανονισμό σύνταξης και έκδοσης Ελληνικών Προτύπων και Προδιαγραφών και στον Κανονισμό σύστασης και λειτουργίας Τεχνικών Οργάνων Τυποποίησης
- 08.3.2019
Αποστράγγιση στον κήπο
Πάρα πολλές φορές το μητρικό έδαφός που υπάρχει στον κήπο η ακόμα και αυτό που έχει έρθει σαν συμπλήρωμα είναι ιδιαίτερα συνεκτικό και δεν αποστραγγίζει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες για τα φυτά μας και τους χλοοτάπητες. Η πιό δόκιμη λύση που μπορούμε να δώσουμε είναι η αποστράγγιση
- 23.2.2019
Υπηρεσιακό έγγραφο τινάζει στον αέρα τις πράσινες ταράτσες και τα φυτεμένα δώματα – Σε περιπέτεια ο νόμος για το πράσινο στα κτίρια – Τι λέει το ΥΠΕΝ;
Οι δυνατότητες, που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ν.4067/2012) για περισσότερο πράσινο στις ταράτσες και τους υπαίθριους χώρους υφιστάμενων κτιρίων και νέων οικοδομών, έξι χρόνια μετά την ψήφιση τους αμφισβητούνται από ένα απλό υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αιφνιδίως ανατρέπεται στην πράξη η βούληση του νομοθέτη αλλά και η κοινή λογική, για περισσότερο πράσινο στα κτίρια, τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, όσο και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του κλίματος στις πόλεις!
- 19.2.2019
Πως ο μεγαλύτερος τεχνητός Υδροβιότοπος στον κόσμο«φιλτράρει» απόβλητα πετρελαιοπηγών
- 19.2.2019
Εργα με επαναχρησιμοποίηση υδάτων στη κηποτεχνια
Η χώρα μας έχει μια μακρά ξηρή περίοδο και τα επεξεργασμένα ύδατα δύναται να είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για χρήση στην γεωργία ή στην κηποτεχνία
- 04.2.2019
Η ουσιαστική εγκύκλιος για τα φυτεμένα δώματα
Ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναδειχθεί πρωτοπόρες στον συγκεκριμένο τομέα όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία – όπου οι «πράσινες» ταράτσες πρωτοεμφανίστηκαν πριν από δεκαετίες – η Ισπανία, η Ιταλία, το Hνωμένο Bασίλειο κ.λ.π., και με τις αναγκαίες προσαρμογές στην ελληνική περίπτωση, αυτή η εγκύκλιος θέτει ουσιαστικά συγκεκριμένες προδιαγραφές και δημιουργεί μια πολύ απλή διαδικασία με την ελάχιστη δυνατή υποβολή δικαιολογητικών.
- 28.1.2019
Ξηροτοπίο ή Xeriscape
«Xeriscaping είναι η μέθοδος διαμόρφωσης πρασίνου και αναπλάσεων ειδικά για περιοχές με ξηρό, ημίξηρο και θερμό κλίμα που χρησιμοποιεί τεχνικές εξοικονόμησης νερού, φυτά που αντέχουν στην ξηρασία, με περιορισμένες επιφάνειες χλοοτάπητα έως καθόλου, φυτικά υπολείμματα και την ελάχιστη άρδευση ακριβείας».
- 14.1.2019
Tα πάρκα διαχείρισης όμβριων στο μέλλον μας;
Οι προσεγγίσεις διαχείρισης των ομβρίων υδάτων στις ΗΠΑ εξελίσσονται δραματικά. Για τις περισσότερες από τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συνήθης προσέγγιση ήταν η αποθήκευση νερού και ο έλεγχος του ρυθμού απορροής του στο περιβάλλον. Την περασμένη δεκαετία, η επεξεργασία των ομβρίων υδάτων για αστικούς ρύπους απορροής έχει κερδίσει σημαντική έλξη, καθώς ο αντίκτυπος τέτοιων ρύπων έχει καταστεί εμφανής. Σε ολόκληρη τη χώρα, η ανάπτυξη πράσινης υποδομής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από ομβριακούς υδάτινους πόρους μετακινείται από τα περιθώρια της πρακτικής στην πραγματωση.(Στην Ελλάδα είμαστε στις ελάχιστες περιπτώσεις σχεδιασμού... σημ Κ.Τατσης)
- 04.1.2019
ΔΑΠΕΔΑ-Ιδιαίτερα δάπεδα για την κηποτεχνία A-Δάπεδά με κυβόλιθο
Σήμερα στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται ευρέως οι κυβόλιθοι για την πεζοδρόμηση οδών.Μεγάλη ανάπτυξη ωστόσο υπήρχε και παλιότερα, στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η κατασκευή οδών με την μέθοδο διασταύρωσης με λίθους παραμένουν ακόμα σε άψογη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβόλιθοι έχουν μεγάλη αντοχή και ενδείκνυνται για την κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων, πάρκιν αυτοκινήτων και σε οποιοδήποτε σημείο που χρίζουν ανθεκτικά υλικά.
- 27.12.2018
Μορφολογια Υπαΐθριων χώρων
Οι κανόνες και οι τάσεις που θα αναπτυχθούν στο άρθρο αυτό δεν εφαρμόζονται μόνο στα καθαρά αστικά ελεύθερα τμήματα γης αλλά και στα περιαστικά, τα οποία παρέχουν μεγαλύτερη σχεδιαστική ελευθερία στο μελετητή με τα δεδομένα που παρουσιάζουν. Tο αστικό τοπίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αποτελείται από κωδικοποιημένους χώρους που έχουν υποστεί χρήσεις και ρυθμίσεις, δεν είναι κενοί και επιπλέον μπορούν να φιλοξενήσουν πολλές και ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Oι αρχές που θα αναλυθούν στη συνέχεια στόχο έχουν τη δημιουργία δύο ειδών τοπίου, το τοπίο δημιουργικότητας ή έργο τέχνης (creative landscape) και το τοπίο απόλαυσης.
- 21.12.2018
Πληροφορίες στον ιστό για Φυτεμένα Δώματα - Info for green roofs
ΒΙΒΛΙΑ & ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ