Tα πάρκα διαχείρισης όμβριων στο μέλλον μας; 14.1.2019

τα πάρκα διαχείρισης όμβριων στο μέλλον μας;

ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ;

  • προσεγγίσεις διαχείρισης των ομβρίων υδάτων στις ΗΠΑ εξελίσσονται δραματικά. Για τις περισσότερες από τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συνήθης προσέγγιση ήταν η αποθήκευση νερού και ο έλεγχος του ρυθμού απορροής του στο περιβάλλον. Την περασμένη δεκαετία, η επεξεργασία των ομβρίων υδάτων για αστικούς ρύπους απορροής έχει κερδίσει σημαντική έλξη, καθώς ο αντίκτυπος τέτοιων ρύπων έχει καταστεί εμφανής. Σε ολόκληρη τη χώρα, η ανάπτυξη πράσινης υποδομής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από ομβριακούς υδάτινους πόρους μετακινείται από τα περιθώρια της πρακτικής στην πραγματωση.(Στην Ελλάδα είμαστε στις ελάχιστες περιπτώσεις σχεδιασμού... σημ Κ.Τατσης)

Η Νέα Υόρκη ενθαρρύνει ένθερμα την υιοθέτηση προσεγγίσεων πράσινης υποδομής για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων με στόχο τη μείωση των ρύπων απορροής των αστικών περιοχών. Το Εγχειρίδιο Σχεδιασμού Διαχείρισης Νεροχύτη της Νέας Υόρκης που κυκλοφόρησε το 2015 θέτει ως στόχους σχεδιασμού (1) τη σύγκράτηση και την επεξεργασία του πλήρους όγκου του νερού απορροής. (2) την ικανότητα απομάκρυνσης 80% των ολικών αιωρούμενων στερεών (TSS) και 40% του συνολικού φωσφόρου (TP) · (3) μηχανισμοί για την προεπεξεργασία των ομβρίων υδάτων · και (4) μια αποδεκτή λειτουργική διάρκεια ζωής για συστήματα ομβρίων υδάτων.

Ένα ζήτημα που η Νέα Υόρκη και άλλα κράτη και οι δήμοι δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν, είναι κανονισμοί που υπαγορεύουν ένα συγχρονισμό μικρών, ιδιόκτητων και διατηρημένων (ή όχι) συστημάτων διαχείρισης των ομβρίων υδάτων. Η γενική κανονιστική πρακτική είναι ότι τα ομβιαικά ύδατα πρέπει να διαχειρίζονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία στο αγροτεμάχιο που τα παράγει.(πχ και την την διαχείρηση της μολυνσης που παραγει το αγροτεμάχιο σημ Κ.Τατσης) Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα τοπίο κρατήσεως ενός τύπου ή κρατήσεως σε αναπτυγμένες περιοχές, με μικρή αισθητική έκκληση ή λειτουργία πέρα ​​από τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων.

Τα τελευταία χρόνια, οι πόλεις στην Κίνα άρχισαν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της διαχείρισης και επεξεργασίας των ομβρίων υδάτων. Οι κινέζοι σχεδιαστές και σχεδιαστές αντιμετωπίζουν τρεις τρομακτικές προκλήσεις: τη διευκόλυνση της άνευ προηγουμένου αστικοποίησης, την ανάγκη για προσεκτικήπροστασία των φυσικών πόρων και την ανάγκη αναβάθμισης των παλαιότερων αστικών περιοχών με συστήματα διαχείρισης και επεξεργασίας των ομβρίων υδάτων.

Η απάντησή τους ήταν η έννοια του υγροβιότοπου. Το Πάρκο υγροβιότοπων αντιμετωπίζει τους πολλαπλούς στόχους διαχείρισης και επεξεργασίας των ομβρίων υδάτων, παρέχοντας απαραίτητα δημόσια πάρκα και ανοικτούς διαστημικούς πόρους και αποκαθιστώντας τη ρύπανση των υπογείων υδάτων και των ποταμών. Στη Σαγκάη το πρωτοποριακό πάρκο Houtan από την Turenscape αποκατέστησε 33 στρέμματα της προκυμαίας του ποταμού Huang Pu για δημόσια αναψυχή, αποκαθιστησε μια πρώην βιομηχανική περιοχή και χρησιμεύει ως μονάδα διαχείρισης και επεξεργασίας των ομβρίων υδάτων για την περιοχή Expo 2010 2 τετραγωνικών μιλίων. Κατά τη διάρκεια περιόδων χωρίς βροχή, χιλιάδες κάτοικοι της Σαγκάης απολαμβάνουν τα 1,3 μίλια αναψυχής στην προκυμαία, το μολυσμένο νερό από το Huang Pu δίδεται σε υγρότοπους του πάρκου για επεξεργασία και μετατρέπεται αποδίδεται καθαρό στο περιβάλλον.

Μετά την ολοκλήρωση του πάρκου Houtan, έχουν χτιστεί δύο άλλες εγκαταστάσεις στη μητροπολιτική περιοχή της Σαγκάης, ενώ άλλες μελέτες βρίσκονται στα δημοτικά συμβούλια καθώς η πόλη προωθεί τη νέα έννοια του Sponge City και την επιθετική ανάπτυξη νέων δημόσιων πάρκων. Άλλες πόλεις της Κίνας, όπως η Tianjin, η Jinhua στην επαρχία Zhejiang και το Harbin στην επαρχία Heilongjiang, έχουν αναπτύξει πάρκα υγροβιότοπων

Η έννοια του πάρκου υγροτόπων έχει μεγάλες δυνατότητες αντιμετώπισης των προκλήσεων διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, όπως την παροχή δημόσιου πάρκου και ανοιχτού χώρου και την οικολογική αποκατάσταση στις ΗΠΑ, ιδίως σε παλαιότερες αστικές και προαστιακές περιοχές που δημιουργήθηκαν πριν από την έλευση των πρακτικών διαχείρισης των ομβρίων υδάτων και συχνά στερούνται επαρκούς δημόσιου πάρκου και ανοιχτού χώρου.

Το προάστιο της Γενεύης(ΗΠΑ), στην Νέα Υόρκη, αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αναζωογόνησης και της επαναπροσδιορισμού μιας 400-στρεμμάτων υποβαθμισμένης προαστιακής εμπορικής περιοχής της δεκαετίας του 1960 στο νέο ολοκληρωμένο της σχέδιο με τη δημιουργία ενός νέου κέντρου πόλης μικτής χρήσης. Η έλλειψη εγκαταστάσεων διαχείρισης των ομβρίων υδάτων στην περιοχή έχει προκαλέσει προβλήματα πλημμύρας κατάντη κατά μήκος του Castle Creek στην παρακείμενη πόλη της Γενεύης εδώ και δεκαετίες. Η πόλη είδε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τοπική τοπογραφία και την υδρολογία κατάντη της περιοχής για να εφαρμόσει μια περιφερειακή προσέγγιση για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων.

Το νέο σχέδιο προτείνει την εξάλειψη των πολλαπλών ιδιωτικών και συντηρημένων υπαρχόντων συστημάτων ομβρίων με μια ενιαία μεγάλη, δημόσια και χρηματοδοτούμενη εγκατάσταση. Δύο χαμηλού υψόμετρου περιοχές συνολικού ύψους περίπου 18 στρεμμάτων που δεν είναι κατάλληλες για ανάπτυξη και που περιλαμβάνουν επίσης μικρά συγκροτήματα υγροτόπων και παραποτάμιο πεζόδρομο θα αναπτυχθούν ως εγκαταστάσεις διαχείρισης ομβρίων υδάτων και "αποθήκες-λίμνες" υγροτόπων. Αυτές οι λίμνές θα ήταν νατουραλιστικά τοπία που θα περιλάμβαναν κατασκευασμένους υγροβιότοπους για τη διαχείριση και την επεξεργασία των ομβρίων υδάτων.

Οι χώροι αυτοί θα περιλαμβάνει δημόσια μονοπάτια και παραλίες, καθώς και θέσεις για παθητικές άτυπες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για αρκετούς χιλιάδες υφιστάμενους και μελλοντικούς κατοίκους της περιοχής, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει τον οικότοπο για την άγρια ​​φύση. Οι τεχνητές λίμνές θα είναι επίσης κόμβοι σε μια προτεινόμενη ποδηλατική διαδρομή μήκους 6,5 μιλίων που θα συνδέσει μαζί πολλές γειτονιές και πάρκα πόλεων και γειτονιών και ανοικτή πρόσβαση σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.

Πρόσφατα, ένα σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή της κοιλάδας Inlet στην πόλη της Ιθάκης(ΗΠΑ), νότια της Ιθάκης, Νέα Υόρκη, πρότεινε μια περιφερειακή προσέγγιση για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, η οποία θα ενσωματώνει επίσης συστήματα επεξεργασίας υγροτόπων και νέο χώρο δημόσιου πάρκου ( Plan Inlet Valley Ithaca: και στρατηγικό σχέδιο ). Η λύσηη αυτή θα επέτρεπε επίσης τη διαχείριση και την επεξεργασία των ομβρίων υδάτων από την υφιστάμενη ανάπτυξη στην περιοχή χωρίς δαπανηρές μετασκευές ή πολλαπλασιασμό ιδιωτικών και συντηρημένων συστημάτων.


 

Η βασική πρόκληση για την εφαρμογή της έννοιας του πάρκου υγροτόπων, ωστόσο, παραμένει πολιτική και κανονιστική πρόκληση. Η διαχείριση των ομβρίων υδάτων αποτελεί ιστορικά ευθύνη των μελετητών και της τοπικής ή περιφερειακής κυβέρνησης. Οι κρατικοί κανονισμοί να το προτείνουν . Πρέπει να ξανασκεφτούμε τους κανονισμούς σε πολλά κράτη προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη χρήση της γης και της χρηματοδότησης καθώς προσπαθούμε να προστατέψουμε τους κρίσιμους υδάτινους πόρους μας. Με την ενσωμάτωση των λειτουργιών πάρκου και συντήρησης στην εξίσωση μπορούμε να προσφέρουμε ευκαιρίες αναψυχής και να βοηθήσουμε το ευρύ κοινό να εκτιμήσει τα περιβάλλοντα των υγροβιότοπων μας ως κάτι περισσότερο από απλή γη προς αξιωποίηση .

George R. Frantz, AICP, ASLA, Αναπληρωτής Καθηγητής της Πρακτικής, Τμήμα Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Cornell

Μεταφραση: Κωνσταντίνος Τατσης

ΜSc Γεωπόνος

 

 

https://3.bp.blogspot.com/-5ewVJENwTl0/XDnKDuLfwtI/AAAAAAAALCU/ya9rhL9yFMYdy5oqUtINJ8UUUZgm_TWKwCLcBGAs/s1600/11.jpg 

Συστήματα συγκράτησης και διαχείρησης ομβρίων STRATACELL