ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. 19.4.2019

ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΒΙΑΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ.

 

του Δημητριου Ζαρρή

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός - Υδρολόγος.

https://3.bp.blogspot.com/-qckGp8Q-5bo/XLSPvW7HnwI/AAAAAAAALYQ/iq7xUnxVJH8rKDD97oyohJc7FHUS7-UfQCLcBGAs/s640/s1.jpg

Τις προηγούμενες ημέρες σε τουλάχιστο δύο ρέματα (ρ. Αγίου Στεφάνου στην Σωκράτους και ρ. Σταμάτας από την πλατεία έως την οδό Παπανικολή παράλληλα στην Μεγάλου Αλεξάνδρου) στον Δήμο Διονύσου έγινε "καθαρισμός" της κοίτης από τα καλάμια και την υδρόβια βλάστηση. Η λέξη "καθαρισμός" τοποθετείται σε εισαγωγικά γιατί αφορά περισσότερο σε καταστροφή παρά σε καθαρισμό. Δεν ξέρουμε ποια Υπηρεσία προέβη στον "καθαρισμό", πιθανότατα η Περιφέρεια λόγω αρμοδιότητας.

https://3.bp.blogspot.com/-Jgaufr4LBWs/XLSPwmAUguI/AAAAAAAALYU/sq6Jt1-w0vE0sDlwCq7Xw2ftu5n_zsD6ACLcBGAs/s640/s2.jpg

Καταρχάς, αν πιστεύουμε ότι τα καλάμια (και γενικά η υδρόβια βλάστηση) φταίνε για τις πλημμύρες, πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Για τις πλημμύρες ευθύνονται οι καταπατήσεις, οι παράνομες επιχωματώσεις και τα ακατάλληλα τεχνικά έργα διέλευσης (δημόσια ή ιδιωτικά, αδειοδοτημένα ή όχι) με ανεπαρκή διατομή.

Τα καλάμια δεν δημιουργούν πλημμύρες!!

Αντιθέτως επιβραδύνουν τη ροή και μειώνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο στα κατάντη ενώ μόνο τοπικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερχειλίσεων. Επίσης. αποτελούν ενδιαίτημα για μια σειρά υδρόβιων όντων που κάνουν ό,τι μπορούν για να μας απαλλάξουν από τον εχθρό του καλοκαιριού, δηλαδή τα κουνούπια. Βάτραχοι, πουλιά, λιβελλούλες, και άλλα τρέφονται με τις προνύμφες των κουνουπιών. Ο, χωρίς έλεος, "καθαρισμός" με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων εντός της κοίτης, καταστρέφει το ενδιαίτημά τους και πλέον δεν θα είναι εκεί για να κάνουν τη δουλειά για εμάς. Και μετά θα πρέπει να ψεκάζουμε με κάθε λογής χημικά, ώστε να απαλλαγούμε από τα κουνούπια (ενδεχόμενα σε εποχή που πλέον θα είναι αργά).

Επιπλέον τα καλάμια χρειάζονται γιατί με το ριζικό τους σύστημα φιλτράρουν και καθαρίζουν τις αστικές απορροές που τόσο (γνωστό αυτό) είναι επιβαρυμένες με οργανικά λύματα.

 

https://2.bp.blogspot.com/-SG_rQn0p5-M/XLSPx5LaEeI/AAAAAAAALYY/OQFuLyhNMBgkF41HRGm7ZTLKVRgHDvn9wCLcBGAs/s640/s3.jpg

Το κακό δεν σταματά εδώ. Τα καλάμια στηρίζουν τα πρανή των ρεμάτων και βοηθούν ενάντια στις διαβρώσεις. Στις φωτογραφίες βλέπουμε το αποτέλεσμα του καθαρισμού στο ρ. Αγίου Στεφάνου στην οδό Σωκράτους και Κλειούς και στο ρ. Σταμάτας, όπου πλέον η γυμνή διατομή είναι έρμαιο της διαβρωτικής ικανότητας της επόμενης πλημμύρας.

Αλλά ακόμα και από τη λογική των διοικούντων να το δει κανείς, τα καλάμια θα ξαναβγούν σε λίγο.

Τι κατάφεραν όμως?

Πεταμένα λεφτά, κατεστραμμένα οικοσυστήματα, κίνδυνος διαβρώσεων και πλημμυρών, λεφτά για ψεκασμούς το καλοκαίρι αφού τα κουνούπια θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθώς δεν θα έχουν θηρευτές. Το μόνο που μπορεί να καταφέρουν είναι το "επικοινωνιακό κέρδος" στηριζόμενο στην άγνοια........
Λίγες ημέρες μετα .μεσολάβησαν βροχές αλλά όμως όχι σημαντικής έντασης.
Φαίνεται στα αριστερά μια κατάπτωση του πρανούς καθώς επίσης και στα δεξιά, ενώ ο πυθμένας της κοίτης έχει διευρυνθεί σημαντικά.
Δεν περίμενα να δω τόσο έντονες διαφορές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Ορίστε λοιπόν και οι αποδείξεις για το τι δημιουργούν οι "καθαρισμοί" τςη υδρόβιας βλάστησης με τέτοιο τρόπο...

https://4.bp.blogspot.com/-cIM2mMzCzsQ/XLl7_bytEHI/AAAAAAAALY0/ojOO7x3DmQU2Ce_EnoSHNEc62YWP9BuTgCLcBGAs/s640/f1.jpg

 

https://1.bp.blogspot.com/-XzF61Cnfzro/XLl9oKpsYII/AAAAAAAALZA/G34SqdzagXI9HzMuuiTQPy429A4mbKZ6QCLcBGAs/s640/f1.jpg

 

https://4.bp.blogspot.com/-FCAy9stFxq0/XLl9pFXXklI/AAAAAAAALZE/Heb8YjjC2_AwZ4L2dpuE7-UEsvpG_PV8QCLcBGAs/s640/f2.jpg

Τα καλάμια θέλουν διαχείριση και όχι καταστροφή. Αραίωση της πυκνότητάς τους με χειρωνακτικά μέσα είναι η καλύτερη (αλλά ακριβότερη) πρακτική ώστε να είμαστε οφελούμενοι όλοι, και εμείς αλλά και οι φτερωτοί και υδρόβιοι φίλοι μας.


Η άγνοια και η επικοινωνιακή διαχείρηση είναι πάντοτε κακός σύμβουλος.........