Scroll

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Καλλιθέα, Αττική, 2022

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκεται στον δήμο Καλλιθέας έχει συνολική έκταση 210.000 τ.μ και περιλαμβάνει την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Το Πάρκο είναι πλήρως συνδεδεμένο λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αποτελεί ένα ζωντανό και ζωτικό πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και μια σημαντική προσθήκη σε μια πόλη με τους λιγότερους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη.

Από τον Μεσογειακό Κήπο, ειδικά διαμορφωμένα ελικοειδή μονοπάτια οδηγούν με ήπια ανηφορική κλίση σε κορυφή ύψους 32 μέτρων. Κάτω από το έδαφος, βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, προσδίδοντας στο λόφο χαρακτήρα «πράσινης στέγης» του κτίσματος. Μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Τα φυτεμένα δώματα καλύπτουν συνολικά 17.000 τ.μ της έκτασης του Πάρκου.

Ο Μεσογειακός Κήπος αναδεικνύει την πλούσια φυτοκομική παράδοση της Ελλάδας. Η ποικιλία των φυτών αρκεί για να καταστήσει τον Κήπο τόπο προορισμού. Συνολικά έχουν φυτευτεί στο Πάρκο αλλά και στους παρακείμενους χώρους γύρω από αυτό όπως είναι η Εσπλανάδα και το Κανάλι με τις χαρακτηριστικές δενδροστοιχίες, 1450 δέντρα και 280.000 θάμνοι και αγρωστώδη.