Scroll

Πάρκο Τσέπης στα Σεπόλια Σεπόλια οδός Δράμας 12, Δήμος Αθηναίων, 2021

Η κατασκευή του πάρκου βασίστηκε στην αρχές της αειφόρας ανάπτυξης οπότε όλος ο σχεδιασμός κινήθηκε βάσει της συγκεκριμένης αρχής.

Βασική μας αρχή της κατασκευής ήταν να λειτουργήσουμε βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Το σύνολο των χωματουργικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον χωρο και ανακυκλωθήκαν σε αυτόν έτσι ώστε τα χοντρόκοκκα υλικά -πέτρες & χαλίκια – να μεταμορφωθούν σε χώρο αποστράγγισης νερού. Επίσης η εξωτερική εισαγωγή γόνιμου εδάφους ήταν ελάχιστη και κύρια χρησιμοποιήθηκε κομπόστ φυτικής προέλευσης . Οι επεμβάσεις ήταν όσο το δυνατόν ήπιες χωρίς να επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το πάρκο.

Οι διάδρομοι του πάρκου στα Σεπόλια διαστρώθηκαν με χαλίκι έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκληρά υλικά και το πάρκο να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής. Τα υλικά διαχωρισμού και επίστρωσης είναι από ξύλο και χρησιμοποιήσαμε και ανακυκλωμένα ξύλα η άλλα υλικά . Ο χώρος εμπλουτίστηκε με εκατοντάδες φυτά (190τεμαχια) , αρωματικά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλους θάμνους.

Ο φωτισμός των χώρων πραγματοποιείται με αυτόνομα φωτοβολταίκα, με στόχο την μείωση της φωτορύπανσης. Κατά τις πρώτες ώρες φωτίζουν 100% έπειτα για 4 ώρες 80% και μετά λειτουργούν ως φωτισμός ασφαλείας με 25% έως το πρωί.

Όσο αφορά τις φυτεύσεις, στο σύνολο τους είχαν ως στόχο:

  • Την αισθητική αναβάθμιση, με την επίτευξη συνεχής ανθοφορίας όσον αφορά την επιλογή του φυτικού υλικού.
  • Την κλιματική αναβάθμιση, μειώνοντας τις θερμοκρασίες και προσφέροντας δροσισμό.
  • Την αύξηση της βιοποικιλότητας, αποτελώντας χώρο ανάπτυξης της χλωρίδας και της πανίδας.
  • Την ορθή εκμετάλλευση των όμβριων υδάτων
  • Την δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα