Scroll

Πάρκο Τσέπης Παγκράτι, Δήμος Αθηναίων, 2021

Στην καρδιά του του Παγκρατίου, σε ένα χώρο 770 τ.μ που είχε παραμείνει εγκαταλελειμμένος και ανεκμετάλλευτος για πολλά χρόνια, γεμάτος από μπάζα και σκουπίδια δημιουργήθηκε ένα νέο πάρκο τσέπης προσδίδοντας μια ανάσα πρασίνου σε όλη την γειτονιά.

Το συγκεκριμένο πάρκο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας. Συνολικά έχουν φυτευτεί 1150 φυτά και δένδρα μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σιμίδες και γηγενή αρωματικά φυτά.

Στο συγκεκριμένο πάρκο εφαρμόστηκαν σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις βασισμένες στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει από επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως για παράδειγμα τραβέρσες σιδηρόδρομου ενώ εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται τα δέντρα. Ο φωτισμός του πάρκου παράγεται από αυτόνομα φωτοβολταϊκά με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης.

Στο πάρκο τοποθετήθηκαν διάδρομοι περιπάτου, καθίσματα και θέσεις ποδηλάτου και εξασφαλίστηκε παροχή νερού για τους επισκέπτες αλλά και για τα πουλιά και τα ζωάκια της πόλης.