Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιχνιδιού του Σχολείου και Αναγνώριση της Σημασίας του Διαλείμματος 12.2.2024

Την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, ήταν  η Παγκόσμια Ημέρα του Σχολείου, μια ετήσια εκδήλωση που αναγνωρίζει το παιχνίδι ως κάτι περισσότερο από αναψυχή. Αντίθετα, είναι μια ζωτική πτυχή της παιδικής ανάπτυξης.

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια παιδιά από 75 έθνη έχουν γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Παιχνιδιού από τότε που ξεκίνησε το 2015. Το κίνημα ενθαρρύνει τους διευθυντές των σχολείων, τους δασκάλους και άλλους να δίνουν στα παιδιά χρόνο για δωρεάν παιχνίδι χωρίς τη χρήση οθονών, δομημένων παιχνιδιών ή σκηνοθεσίας ενηλίκων. Είναι μια ημέρα για να επικεντρωθείτε στο να αφήσετε τα παιδιά να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις σε ένα αδόμητο και αυθόρμητο περιβάλλον.

Στην ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ, αναγνωρίζουμε ότι είμαστε μέρος αυτής της εξίσωσης. Για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο κάθε μέρα, οι υπαίθριες δομές παιχνιδιού είναι ένα σημαντικό στοιχείο του διαλείμματος, όταν το παιχνίδι βρίσκεται στο επίκεντρο. Τα παιδιά αποκτούν ανεκτίμητες δεξιότητες στην παιδική χαρά, όπως και στην τάξη. Το παιχνίδι ενισχύει τη φαντασία, ενισχύει τη φυσική κατάσταση και βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Είναι μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση που ωφελεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.

Το παιχνίδι στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας έχει συνδεθεί με καλύτερη συγκέντρωση, βελτιωμένη ψυχική υγεία και πιο αφοσιωμένη μαθησιακή εμπειρία. Το διάλειμμα είναι ένας φυσικός τρόπος για τα παιδιά να εξερευνήσουν, να φανταστούν και να συνδεθούν με το περιβάλλον τους, και η ομάδα μας επικεντρώνεται στη δημιουργία ασφαλούς, χωρίς αποκλεισμούς εξοπλισμού που διεγείρει αυτή τη σύνδεση. Ζούμε και αναπνέουμε διάλειμμα!

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το διάλειμμα ωφελεί τους μαθητές:

 

     Αύξηση του επιπέδου σωματικής τους δραστηριότητας

     Βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και της συγκέντρωσής τους

     Βοηθώντας τους να παραμείνουν στο καθήκον τους στην τάξη

     Μείωση της ενοχλητικής συμπεριφοράς στην τάξη

     Βελτίωση της κοινωνικής και συναισθηματικής τους ανάπτυξης (π.χ. μαθαίνουν πώς να μοιράζονται και να διαπραγματεύονται)

Η πρόσφατη κατανομή των κονδυλίων στους Δήμους παρέχει μια έγκαιρη ευκαιρία για τα σχολεία σε όλη την χώρα, καθώς τα κονδύλια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των χώρων παιχνιδιού, διασφαλίζοντας ότι δεν είναι μόνο διασκεδαστικοί αλλά και ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς. Οι έχουν ευελιξία όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο χρήσης των κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών τους κοινοτήτων και οι βελτιώσεις στο παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους – που ωφελούν όλους τους μαθητές – δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Εάν αναζητάτε ποιοτικό εξοπλισμό παιχνιδιού για τους μαθητές σας, η ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ έχει την εξυπηρέτηση πελατών και την εμπειρία για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε κάτι ξεχωριστό για τη σχολική σας κοινότητα. Από προσαρμοσμένες λύσεις έως προκατασκευασμένες διαμορφώσεις, μπορούμε να εργαστούμε με σχεδόν οποιοδήποτε θέμα και ιδέα. Θα επικεντρωθούμε στον προϋπολογισμό, τον χώρο και τις μοναδικές σας ανάγκες, βοηθώντας σας να ονειρευτείτε, να σχεδιάσετε και να εγκαταστήσετε μια λύση παιδικής χαράς που θα ευχαριστήσει μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, διαχειριστές και ολόκληρη την εκτεταμένη κοινότητά σας.