Νέο «Πάρκο Τσέπης» στο Μεταξουργείο στο Δήμο Αθηναίων κατασκεύασε η ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ στα πλαίσια του χορηγικού προγράμματος της P&G, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ. 06.7.2021

Νέο «Πάρκο Τσέπης» στο Μεταξουργείο στο Δήμο Αθηναίων κατασκεύασε η ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ στα πλαίσια του χορηγικού προγράμματος της P&G, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ.

 

Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

Η P&G στηρίζει τη δημιουργία «Πάρκων τσέπης» στις γειτονιές των μεγάλων μας πόλεων, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί για πιο πράσινες και βιώσιμες πόλεις, σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη.

Στο Μεταξουργείο, στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, μια έκταση 300 τ.μ. μεταμορφώθηκε σε «Πάρκο τσέπης», προσφέροντας διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου σε κατοίκους και επισκέπτες. Έτσι, μια ξεχασμένη γωνιά της πόλης απέκτησε ξανά φως και χαρά.

Με δωρεά της P&G και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, και την Οργάνωση Γη, φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 340 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Και σε αυτό το - δεύτερο κατά σειρά - πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και ο εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης.

Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει με επαναχρησιμοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά ενώ οι διάδρομοι στρώθηκαν με χαλίκι έτσι ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα σκληρά υλικά και το πάρκο να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής.

Τι είναι τα «Πάρκα Τσέπης»

Οι μικρές αυτές «οάσεις» δημιουργούνται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές και έχουν διπλό όφελος για τους Αθηναίους - κατοίκους και την πόλη καθώς συνδυάζουν τα οφέλη του πρασίνου με την αξιοποίηση ανοιχτών ανεκμετάλλευτων χώρων, οι οποίοι αναπλάθονται και γίνονται προσβάσιμοι στο κοινό. Έτσι, εγκαταλελειμμένοι χώροι, μετατρέπονται σε πηγές πρασίνου, ανάσες δροσιάς, σημεία αναψυχής και κοινωνικοποίησης, προσβάσιμα σε όλους.

Ο σκοπός είναι να αποτελέσουν οικοσυστήματα που θα συμβάλλουν στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Η P&G, μέσα από τη δύναμη των προϊόντων της όπως Αriel, Fairy και Always στηρίζει τη δημιουργία «Πάρκων τσέπης» στις γειτονιές των μεγάλων μας πόλεων, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί για πιο πράσινες και βιώσιμες πόλεις και αξιοποιεί εγκαταλελειμμένους χώρους, μετατρέποντάς τους σε πηγές πρασίνου, ανάσες δροσιάς, σημεία αναψυχής και κοινωνικοποίησης, προσβάσιμα σε όλους.

Μετά το πάρκο τσέπης στο Παγκράτι, αυτό είναι το δεύτερο που δημιουργήθηκε από την P&G σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη και τον Δήμο Αθηναίων και φυσικά θα ακολουθήσουν περισσότερες γωνιές πρασίνου και σε άλλες γειτονιές των μεγάλων μας πόλεων.